top of page
  • Black Instagram Icon

Sık Sorulanlar

  • İlişki koçluğunda hangi konular hakkında konuşabilirim?
    Kısaca, senin için ideal ilişkiyi yaşamana ve ilişkide mutluluğuna engel olan her sorun konuşulabilir. Koçluk sürecini, senin isteğin doğrultusunda, sorunlara karşı daha derin bir anlayış ve farkındalık kazanmana yönelik yürütürüz. Genel olarak, İlişki koçluğu görüşmelerinde, gündem olarak aşağıdaki başlıkları ilgilendiren her konu konuşulabilir: İlişkiden ve partnerden beklentilerin netleştirilmesi, Bağlanma stillerinin ve ilişkiye etkilerinin anlaşılması Temel ilişki değerlerinin belirlenmesi, İlişki döngülerinin anlaşılması ve çözümlenmesi, İlişkiye zarar veren davranışlar, İlişkileri sürdürememe nedenleri. İlişki koçluğu, hem iki kişi arası romantik ilişkileri hem de kendimizle olan ilişkimizi kapsar. Süreçte kendimizle olan ilişkimizi de farkındalık alanına çıkarırız. Kişinin ilişkileriyle ilgili derin değişim, kendinde erişeceği farkındalıkla mümkündür. Bu açıdan kendinle ilgili değişmesini istediğin, kafa karışıklığı yaşadığın, konuşma ihtiyacı duyduğun konuları da görüşmelere getirebilirsin.
  • Koçluğun benim için doğru seçenek olduğunu nereden anlayacağım?
    Ruhsal açıdan genel olarak iyi hissediyor fakat ideal romantik ilişkine ulaşmak, daha tatmin edici ilişkiler yaşamak, döngülerinin ve isteklerinin farkına varmak kısaca ikili ilişkilerinde daha mutlu olmak istiyorsan koçluk senin için çok uygun bir araç olacaktır. Alışkanlıkların neden olduğu davranış ve düşünce biçimleri, olmak istediğimiz kişiye hizmet etmediğinde, değişim yönünde bir istek ortaya çıkar. Fakat alışkanlıklarla aslında verim sağlamayı hedefleriz. Bu nedenle, mevcut kimliğini sürdürme yönündeki dürtü öyle kuvvetlidir ki, istenen değişimlerin gerçekleşmesi konusunda dahi, zorlayıcı bir direnç geliştiririz. Gelişen direnç nedeniyle, öncelikle diğerleri ve kendimizle ilgili inançlara uygun bir yaşam seçeriz. Denilebilir ki, eğer insanları güvenilmez buluyor isek, onlara güvensiz yaklaşır ve güven oluşturamayız. Değişim olmaksızın sürüp giden alışkanlıklar, ilişkilerdeki döngüler buradan temel alır. Değişime olan dirençle birlikte aslında farkındalık yaşasak bile bunu görmezden geliriz. Bu noktada, düşünceleri harekete geçiren, yaratıcı ve ilham verici bir ortaklık ilişkisi olan koçluktan destek almak, fark yaratabilir. Koçluk süreci, bireyin farkında olmadığı düşünsel ve eylemsel unsurları farkındalık alanına kazandırarak, yeni ihtimallerin, fikirlerin ve bakış açılarının doğuşuna imkan verir. İlişkilerdeki alışkanlıkların, döngülerin eğer olmak istediğin kişiye ya da hayalindeki ilişkiye hizmet etmiyor ise yine koçluk senin için çok uygun bir araç olacaktır.
  • Koçluk görüşmeleri nasıl yürüyor?
    60 dakika süren görüşmelerde sana, yolculuğunun yönünü belirlemen için gereken alan ve ilgiyi sunarım. Sana koçluk alma amacını tanımlaman ve netleştirmen için yardım edebilirim fakat sadece sen neden burada olduğuna ve nereye gitmek istediğine karar verebilirsin. Bu noktaya gelmene yardımcı olmak için birçok araç ve yetkinlikten faydalanırım. Görüşmeler gündemin yani konuşmak istediğin konu üzerinden, ulaşmak istediğin hedefe yönelik bir anlaşma ile başlar. Böylelikle görüşmede danışan ve koç hangi yöne yüründüğünde hem fikir olur. Yoldan sapma olması durumunda koç, danışanına ilk anlaşmayı hatırlatarak yönü değiştirmeyi isteyip istemediğini sorar. Her görüşme aynı gündem üzerinden ilerleyebileceği gibi ayrı görüşmelerde ayrı gündemler üzerinden ilerleyebilirler. Görüşme gündem üzerine bir yolculuktur. İstediğin ölçüde anlatır, paylaşır, gösterir, konuşur ve istersen içsel dialoglarını dinlemek için susarsın. Bunlar olurken koç olarak sorularım, yansıtmalarım, gözlemlerim ve varlığım ile sana eşlik ederim. Süreçte anlattıkların yanında, seçtiğin sözcükler, beden dilin, mikro ifadelerin, sesindeki değişimler ve sessizliğini gözlemler ve bunları sana geri yansıtırım. Görüşmelerde, gündemdeki konuya yönelik farkındalık kazanılması sonrasında, hedefe yönelik stratejiler geliştirilmesi ve bu doğrultuda aksiyonların planlanması adımlarını izleriz. Seçmiş olduğun paket özelinde görüşmeler öncesinde ve sırasında senden bazı soruları yanıtlaman, testleri tamamlaman ya da uygulamaları yapman planlanabilir. Bunların tümü, görüşmeleri senin ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarlamak ve yürütmek içindir.
  • Ceren Avcı Kimdir?
    Ceren Avcı sanatsal yaratım ve mühendislik yaklaşımını pratiğinde birleştirmiş, uluslararası ünvanlı bir ilişki ve yaratıcılık Koçudur. İTÜ Kimya Mühendisliği mezunu olan Ceren, yönetim üzerine masterını İspanya’da tamamladı. Türkiye’nin en tanınan şirketlerinden birinde uzun yıllar ArGe mühendisi olarak çalıştı. Mühendislik kariyeriyle eş zamanlı başladığı sanat hayatını, İspanya’da portre heykelciliği üzerine eğitim alarak profesyonel olarak sürdürmeye başladı. Heykeltraş olarak, birçok tanınmış galerinin sergilerinde eserleriyle beğeni kazanmıştır. Öğrenmeye olan tutkusu ve sürekli gelişime olan inancıyla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) fonladığı Uluslararası Genç Liderler Akademisi ve Hollanda Başkonsolosluğu tarafından MATRA İnsan Hakları Programı çerçevesinde fonlanan Geleceğin Rol Model Lider Kadınları Projeleri’ne katılımcı olarak seçilmiş ve programları başarı ile tamamlamıştır. Uzun süren kişisel gelişim eğitimleri sonrasında kendisi için belirlediği misyon ve vizyon doğrultusunda, uluslararası standartlarda Profesyonel Koçluk eğitimi almıştır. İlişki ve Yaratıcılık Koçluğu alanında, bilinen ekollerin öğretileri ve bilimsel metotların yanı sıra, kendi özgün tekniklerini de uygulayan Ceren, bir çok makale ve yazı üretmiştir. Ceren’in misyonu, insanların, kendilerini ideal yaşam hedefleriyle buluşturacak öz farkındalığı ve değişimi yaşamalarında, ilham veren ve kolaylaştıran olmaktır. Vizyonu ise insanların kendileriyle ilgili farkındalık kazanmalarına, değişmelerine, sürekli gelişmelerine ve öğrenmelerine alan açacak, doğanın kucağında bir merkez kurmak ve bu merkezdeki yolculuklarında bireylere ilham vermektir.
  • Koçluk, terapiden nasıl farklıdır?"
    Terapi, koçluk görüşmesi ile bazı yönlerden benzeşir. İkisi de gelişme ve keşif için benzer teknikleri kullanırlar. Bunlar kanıta dayalı teknikler ve aynalama, onaylama, empati kurma gibi kasıtlı dialoglardır. Bununla birlikte terapi ve koçluk hizmetleri arasında temel bazı farklar vardır. Koçluk görüşmesi öncelikle şimdiye ve geleceğe odaklanırken, terapi geçmiş, şimdi ve geleceğe odaklanır. Koçluk görüşmesi kişisel ve profesyonel gelişime odaklanırken, terapi kaygı, depresyon veya travma gibi daha derin sorunlar üzerinde çalışmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
  • Koçluk, mentorluk ve danışmanlıktan nasıl farklıdır?"
    Koçluk, mentorluktan ve danışmanlıktan en temelde tavsiye vermemesi noktasında ayrılır. Mentorluk ve danışmanlık, tecrübeleri ve bilgileri doğrultusunda kişiye bir konu hakkında “ne yapması” ya da “nasıl davranması” gerektiğinin söylendiği hizmetlerdir. Koç ise kişinin amacını netleştirmesi, farkındalık kazanması, değişim yönünde aksiyon alması adımlarında kolaylaştırıcı rolü oynar. Bu aşamalarda tavsiye vermek ya da ne yapacağını söylemek yerine, koçluk alan kişinin, kendi içinde çıkacağı keşif yolculuğunu yapabilmesi adına alan açar. Tüm adımlarda danışan odak noktasıdır.
  • Koçluktan ne bekleyebilirim?
    İlişkilerinde mutsuzluk yaratan sorunlarla başa çıkman, kendinle ilgili farkındalık kazanman, değişime karşı dirençlerini aşman, değişim yolunda uygulanabilir stratejiler geliştirmen ve aksiyon alman konularında senin için kolaylaştırıcı olmasını bekleyebilirsin. Her ne yolda yürümek istersen iste, yol boyunca edineceğin en büyük kazanç yolun sonunda yine kendine kavuşmak olacaktır.
  • Koçluktan ne beklememeliyim?
    Travma ve diğer psikolojik sorunlar üzerine çözüm ve tedavi olmasını beklememelisin. Koçluk sürecinde psikolojik yardım almanın daha uygun olduğu bir alanın gözlemlenmesi durumunda, koçun sorumluluğu bu görüşünü danışanla paylaşmaktır. Koçluk sürecinde koçun sana tavsiye vermesini, ne yapacağını söylemesini ya da bilgi aktarmasını beklememelisin. “Bir koçun tavsiye vermemesinin temel nedeni nedir?” sorusunda daha ayrıntılı bir cevap bulabilirsin.
  • Sorunum kaç görüşmede çözülür?
    Bir koç olarak danışanın yürümeyi seçeceği yol ne olursa olsun, yürüme gerçekleşirken o ana dair gördüğüm, duyduğum ve sezdiğim ne varsa danışana yansıtmakla ilgilenirim. Danışanın koç olarak benden duyduğu şeyler yine kendisinin varlığından o ana dair okunanlardır. Kendi ile ilgili olarak yansıtmaları duyup yine kendine 'böyle mi gerçekten?' diye soracak olan danışanın kendisidir. Kısaca koçluk süreci, danışanları ulaşmak istedikleri noktaya götürürken, koç kanalıyla, kendilerine rehberlik ettikleri bir süreçtir. Danışanın görüşmelerdeki kendini açma gayreti, kendine olan merakı, yansıtmalara olan tepkileri ve kendisiyle ilgili gerçeği kabul edebilmesi görüşmelerin etkisini belirler. Danışan sorun olarak gördüğü konuyu tek görüşmede çözümleyebileceği gibi, birden çok görüşmeye de ihtiyaç duyabilir. Gerçek, derin, değişimi yanında getiren farkındalık her bireyin, kendisi için, doğru anda gelecektir.
  • Bir koçun tavsiye vermemesinin temel nedeni nedir?
    Danışanlarımın sıklıkla sorduğu bir soru “neden tavsiye vermiyorsunuz?” . Mutlaka da ekledikleri buna benzer bir cümle oluyor: “ama şu yaşam koçu şunu şunu yap diye belirtip, söylediklerini yapmamı istiyor. Bana değişmem gerektiğini ve yapmam gerekenleri söylüyor.” Ne zaman bunları duysam şunu sorarım “işe yaradı mı?” . Uzun vade için evet yanıtını veren bir danışanım olmadı. Söz konusu kalıcı bir değişim olduğunda ki buna derin değişim diyorum, gerçekleşmesi ancak, bireyin kendisinin yaratacağı görüşlerin ve anlamların sonucunda oluşabilir. Hep duyduğumuz farkındalık ile fark etme arasında aslında fark var. Farkındalık, içerisinde fark etmeyi ve değişimi birlikte barındırır. Danışan farkındalık alanında, kendisi ile ilgili fark ettiklerini analiz edecek iç görü ve varılan sonucun olası etkilerini değerlendirecek ön görüyü oluşturacak kadar kalırsa değişime yönelik bir karar aşamasına gelir. Derin değişimi getiren “ne yapılmasının söylenmesi” değildir. Aslında hepimiz zaten ne yapmamız gerektiğini, ne açıdan değişmemiz gerektiğini hemen hemen biliriz ve hiçbir zaman birinin bizi o noktaya itmesi işe yaramaz. Ben buna, yolu bilmek ve yürümek aynı şey değildir diyorum. Değişim kararının kalıcı olarak almak için, danışanın ihtiyaç duyduğu zihinsel süreci yaşaması çok kritik. Bu aşamada İlişki koçluğu sürecinde, koçun yetkinlikleri ile sağladığı güven ortamında, danışan katman katman açılarak, ilişkilerdeki tutum, bakış açıları ve bunların olası nedenleri hususunda farkındalık kazanır. Yani fark eder, analiz eder, değerlendirir ve değişim kararı verir. Bunu derin değişime kendisini ikna edebilecek tek kişinin tavsiyesini dinleyerek yapar, kendinin. Uyguladığım koçluk modelinde tavsiye vermememin, “onu kendine tekrar nasıl aşık edersin” gibi konuşmalar yapmamamın, koçluk görüşmelerini, hap gibi, herkes için aynı içerikte yapmamamın temel nedeni bunların derin değişimi getirmiyor oluşudur.
  • Paket seçimini neye göre yapmalıyım?
    Hangi paketin senin için en uygunu olduğunu anlamak adına, paketlerin sayfalarını inceleyebilirsin.
  • Bir seans kaçırırsam ne olur?
    Planlanmış olan bir seansı iptal etmek istediğinde, 24 saat önce haber vermen yeterlidir. Bu şekilde yeni bir seans takvimlenebilir. Aksi halde görüşme yapılmış kabul edilir.
  • Eğer seanslarımı tamamlamazsam ne olur?
    Talep edilen seansların, talep edilme tarihinden itibaren: Tekli ve 4'lü paketler için -> 3 ay 7'li paket için -> 4 ay içinde tamamlanması gerekmektedir. Aksi halde seanslar yapılmış kabul edilir.
  • Farklı bir sorum varsa ne yapmalıyım?
    İletişim sekmesindeki bilgileri kullanarak, sorunu bana her zaman yazabilirsin.

Online Koçluk Seansı için lütfen iletişime geçiniz

cerenavcicoaching@gmail.com
Kadıköy,  İstanbul

Sürdürülebilir ve Yenilenebilir İlişkiler üzerine paylaşım listesine girmek için üye ol!

Üyeliğin için teşekkürler!

Sosyal Medyada
"Ceren Avcı Coaching"

© 2022 by Ceren Avcı Coaching

bottom of page